NederlandsEnglish
Photography, travel, nature, art and more!
Click or press Ctrl-D
fotografie

The making of...

Foto's maken is een kwestie van doen. Als ik een fototoestel in mijn handen heb lijkt het alsof er altijd wat moois of vreemds te schieten is. Ik maak foto's volgens oud amerikaans soldatenrecept. Just shoot 'em and sort 'em out later. Vandaar ook mijn voorkeur voor een digitale camera.

In de loop van de jaren heb ik een bescheiden verzameling camera's opgebouwd die ik allemaal zo nu en dan nog wel gebruik. Het begon met de oude Agfa Clack van mijn oma. Het vetste aan deze camera is dat er een middenformaat film ingaat, wat een mooi groot negatief oplevert. Helaas is het pastic lensje niet zo best. Flinke vigneteffecten aan de randen en al snel onderbelicht.

Daarna was er de fuji pocketcamera zonder enige instelmogelijkheid en een Fuji reflexcamera met prachtige lens. Helaas gestolen tijdens een safari in Kenia, samen met 6 rollen volgeschoten film van leeuwen en giraffes.

Een stap omhoog

Toen kwam de Olympus OM10. Geen slechte camera om het mee te leren. Samen met de nodige lenzen was het genoeg om me weer vijf jaar bezig te houden. Totdat hij het begaf zonder duidelijke reden en niet te repareren bleek. Inmiddels was ik bezig met een opleiding aan de Kunstacademie, dus besloot ik een 2ehands professioneel fototoestel te kopen. Het werd een Olympus OM4, een profi metalen camera van het klassieke type met al een boel butsen en krassen van de vorige eigenaar. Inmiddels is deze oude jongen met pensioen na meer dan tien jaar trouwe dienst. Hij geniet nou met zijn ene oog van het uitzicht uit mijn werkkamer, gezellig naast zijn voorgangers.

Digitale fotografie

Tegenwoordig gebruik ik meestal mijn vertrouwde digitale Olympus Camedia C2000, Veel foto's voor weinig geld, lekker klein en een prima veelzijdig objectief. Het LCD schermpje heeft een pracht van een ster na een val op het asfalt van een drukke snelweg, maar hij werkt nog steeds. Het zoomwerk ratelt een beetje nadat ik tijdens een lastige klim in de bergen mijn lens scheef in het huis sloeg tegen een boompje. Even rechtdrukken en hij deed het weer. Een trouwe makker, die C2000, zolang je maar nieuwe batterijen blijft voeren. Olympus heeft ondertussen een nieuwe versie, de Camedia C-8080. Alles kan altijd nog beter....

De bedoeling is in de nabije toekomst de kwaliteit van een spiegelreflex met verwisselbare lenzen te combineren met het kostenvoordeel van een digitale camera. Helaas brengt Olympus geen nieuwe camera's meer op de markt met verwisselbare lenzen, dus zal het een overstap worden naar Canon of Nikon. Mijn vriendin heeft een analoge EOS 300. Een stuk lichter dan mijn oude OM4 en goede resultaten. De Canon EOS 300D maakt dus een goede kans.

Update: Het is uiteindelijk de Canon EOS 10D (voorloper van de Canon EOS 20D) geworden. Toch maar een slagje omhoog. Metalen body, goede instelmogelijkheden en ruimte voor mijn grote handen. Na een paar uitstapjes ( Parijs ) begin ik langzaam aan het monster te wennen. Hij is groot en ziet er profi en duur uit, dus je voelt je wel bekeken. Zeker met uitgeschoven zoom en zonnekap. Kan ook een voordeel zijn. Mensen gaan aan de kant en stellen geen vervelende vragen als je de personeelsingang neemt.

Een belangrijke verbetering met de C2000 is de directe bediening van de sluiter. Ik had al vaak "het moment" gemist omdat de C2000 zeker een seconde wacht met klikken nadat je hebt gedrukt. Ook de "motor drive" is lekker. Digitaal, dus gewoon doorschieten! Heb gelijk maar twee 1GB kaartjes gekocht. Het gaat snel met dat RAW formaat. De accu gaat precies géén dag mee (twee nodig!) maar is in een uurtje weer vol.

Een belangrijk nadeel van de EOS 10D is zijn gewicht. Het nemen van foto's uit de hand in moeilijke omstandigheden (lees: weinig licht) is nog veel moeilijker geworden. Een dagje met het ding in je hand door een stad wandelen staat gelijk met een bezoek aan de sportschool. Mijn rechter schouder is indrukwekkend groot aan het worden.

Al met al is het geen goeie vergelijking, de C2000 en de EOS 10D. Met deze nieuwe (2e hands) camera fotograferen lijkt verdomd veel op ouderwets analoog foto's maken maar dan met een filmpje van 120 direct klaar opnames. De resultaten zijn natuurlijk te vinden op deze site.

Accesoires

Batterijen zijn van essensieel belang. Ik heb in het begin heel wat van dit spul verslonden en ik zat op de meest onmogelijke momenten zonder. Vooral het LCD scherm gebruikt veel stroom, maar die is te handig om uit te doen. Mijn beste ervaringen heb ik met de oplaadbare batterijen en oplader van het merk GP Powerbank. Hoe hoger het aantal Mili-Amperes (mAh) van de batterij hoe langer ze mee gaan. Zover ik weet is 2100mAh op dit moment het hoogste. Uiteindelijk een stuk goedkoper dan Duracel's van de benzinepomp.

Ook zonder geheugenkaartjes kan je niet. Ik heb drie kaartjes van 128Mb en nog twee kleintjes van 32Mb en dat is vaak te weinig. Daarbij verdeel ik de foto's over de kaartjes voor het geval ze stuk gaan (ja, het gebeurt vaker!). Kwa merk heb ik het meeste vertrouwen in (en geluk gehad met) SanDisk.

Nabewerking

Digitale fotografie maakt het ook bijzonder makkelijk kleurcorrectie en retouche in eigen hand te houden. Adobe Photoshop is dan het aangewezen gereedschap. En een creatieve uitstap is dan ook zo gemaakt.

Na het leegslurpen van de camera (of scannen van dia's of afdrukjes) kies ik de mooiste platen uit en maak uitsnedes die het goed doen op het wallpaperformaat (1024 X 768 pixels). Eventueel nog wat kleurcorrectie of retouche, logo toevoegen en uploaden naar de website.

En dan is het aan jullie beurt om ze te downloaden en dat doen jullie ook in grote getalen. Ik wil jullie danook allemaal hartelijk bedanken voor het veelvuldig ophalen van mijn plaatjes. Het is een hele eer en ik ben enorm trots dat er zo veel beeldschermen zijn waar een foto van mij op staat te pronken.
Ze worden met liefde geschoten en gebakken!

Groeten,
Mark van Laere
HersenSpinsels.nl